När Toni Ström började sina kockstudier var hans dröm att få jobba i restaurangvärlden. Men under sina studier och under sin sista praktik på en personalrestaurang ändrade han sig. Efteråt har han utbytt erfarenheter med sina kollegor på restaurangsidan, och det har bekräftat för Toni att storshushållsköken var rätt val för honom.
– Även om du inte kan vara snobbig med maträtterna på storhushållssidan så förmedlas passionen för god mat också hos oss. En annan fördel är känslan av att det handlar mer om service än pengar när man arbetar med äldre, barn och studerande. På storhushållssidan kan du enkelt få ihop 35 timmar i veckan, och arbetsbelastningen skiljer sig från den kvälls- och helgorienterade restaurangbranschen. Även lönen på TeeSe är numera konkurrenskraftig.
Bild: Toni har bakat glutenfria tårtbottnar för examensfest.
Jag gillar att man fäster uppmärksamhet vid detaljer.
TeeSes stora områdeskök Appetito, där Toni och hans cirka 12 kollegor arbetar, betjänar nästan 5 000 matgäster på vardagar. Förutom personalen och studerande på Vamias Hansa-campus förbereder Appetito mat för nio skol- och dagisenheter i Vasa. Till några av dem levereras maten nedkyld (enligt Cook and Chill-metoden) och till några varm. Toni ansvarar för att tillaga måltider med precision och kreativitet för allergiker och personer med specialkost.
– Jag har haft celiaki i hela mitt liv, så jag har förstått från början hur noggrann man måste vara med maten, och jag har verkligen erfarenhet av att studera etiketter. Jag förstår också vad det betyder för kunden att måltiden har gjorts speciellt för hen.
Självständigt arbete i det stora kökets bra arbetsgemenskap
En dietkocks arbete kräver bland annat att specialkostportioner tillagas i ett separat arbetsutrymme i köket med separata köksredskap och att portionerna förvaras i separata kylrum. Lyckligtvis jobbar de närmaste kollegorna tillräckligt nära i samma kök, och de är en av orsakerna till att Toni trivs med sitt jobb. Dessutom är kökspersonalens veckomöten ”torstaiturinat” ett bra sätt att prata om gemensamma frågor.
Dietkock är också produktutvecklare
Enligt Toni är det mest utmanande med att arbeta som dietkock att det knappt finns några färdiga recept, förutom för några av de vanligaste specialdieterna. Ibland stöter han på mycket specialla allergier. Toni har skaffat sig expertis genom att avlägga en specialyrkesexamen för en dietkock medan hon har arbetat på TeeSe. En välbehövlig del av examen var produktutveckling, och det får Toni möjlighet att göra i sitt eget arbete.
– Målet är alltid att komma så nära ”normal mat” som möjligt, men ibland måste man sätta upp händerna i luften. Jag har så klart många recept i huvudet, och ibland får jag också idéer om mitt eget liv och kost.
Jag uppskattar också uppriktighet, att matgästerna säger till om något inte smakar.
Toni får den bästa känslan av att lyckas när bra feedback skickas från matsalen till köket. På samma sätt uppskattar han också uppriktighet, att matgästerna säger till om något inte var bra. Medan jag intervjuar Toni går en av hans stamkunder förbi och kommenterar utan att spara på beröm: ”Toni är min favoritkock och han kan sin sak mycket bra.” Hemma föredrar Toni att laga mat och baka med tiden på helgerna. Och det är inte konstigt, för på jobbet, på de mest hektiska arbetsdagarna i veckan, förbereder Toni 2–3 dagars specialdietmåltider för de skolor som får maten levererad kall. Hemmakocken Toni avslöjar sina favoritrecept: olika lådrätter, till exempel ugnspasta med kött eller kyckling.