opettaja onnittelee laitoshuoltajaksi valmistuvaa oppisopimusopiskelijaa. Toinen nainen aikoo ojentaa ruusun.

11 nya anstaltsvårdare utexaminerades

Den läroavtalsgrupp som bildades i samarbete mellan TeeSe Rengöringstjänster och Vamia under sommaren 2023, och som bestod uteslutande av TeeSes anställda har nu slutfört sina studier. Den gemensamma nämnaren för dem alla är en avlagd yrkesexamen för anstaltsvårdare och ett fast arbete på TeeSe, men vägen till det nya yrket har sett olika ut för dem alla. Läs nedan varför Angelina, Abdulquader och Eleonoora valde att studera till anstaltsvårdare med läroavtal.

Totalt utexaminerades 11 nya anstaltsvårdare varav nio från den nämnda gruppen och två från en kvällsgrupp. Under det gångna året har var och en av dem arbetat flitigt i det egna arbetsobjektet, antingen inom sjukhustjänster och i  Vasa stads serviceområde. Ett kaffetillfälle där examensbetygen utdelades hölls den 5.6 på Vamia i glada tecken.  Den här läroavtalsgruppen var den första i sitt slag som bestod uteslutande av TeeSes anställda. Därför skräddarsyddes utbildningen också på ett litet annat sätt än för tidigare grupper. Representanten för Vamias läroavtalstjänster Mia Malmsten, gruppens lärare Tiina Kuortamo och Rengöringstjänsters servicechef Merja Talvitie passade på att gratulera de nyblivna anstaltsvårdarna för ett gott arbete.

Jag kommer också att minnas er för de stora framsteg ni tog. Det gläder mig också att ni alla tycks har fått ett sådant arbetsobjekt som passar just er. – Tiina Kuortamo

Läraren Tiina Kuortamo från Vamia berättade i sitt gratulationstal att hon först var lite nervös för hur allt kommer att gå

– Ni är på många sätt en exeptionell grupp. Till all lycka hade TeeSe valt rätt personer med, och ni var redo att göra ett stort jobb i snabb takt. Ni hjälpte varandra så fint och vågade också fråga om något behövde upprepas. Jag kommer också att minnas er för de stora framsteg ni tog. Det gläder mig också att ni alla tycks har fått ett arbetsobjekt där ni känner er hemma.

Examenskaffe på Vamia. Rosor och betyg har delats ut och gratulationstal hållits.
Utexaminerade anstaltsvårdare tar kaffe och tårta; Luci, Nina och Oksana närmast kameran.
Glada miner, Adulquader och Said.

Här kan du läsa mera om TeeSes läroavtalssamarbete med Vamia.

Läs tre läroavtalsstuderandes berättelser

Abdulquader

Abdulquader Al-Jaf, anstaltsvårdare i Borgaregatans skola i Vasa, har jobbat för TeeSe sedan sommaren 2022. Under sin tid som sommarjobbare hjälpte han med grundstädning vid olika objekt, och hösten 2022 började hans arbete i  Borgaregatans skola.  Tack vare en tips från en vän frågade han sommaren 2023 om det skulle vara möjligt att gå med i anstaltsvårdarnas läroavtalsgrupp.  

Miespuolinen laitoshuoltaja pyyjkii pöytää varsimopilla

Varför ville du studera till anstaltsvårdare med läroavtal?

– Städning är bekant för mig sedan tidigare. Innan jag flyttade till Finland för tio år sedan arbetade jag som målare i Irak, och målaren ska ju alltid städa efter sig. Jag visste bl.a. hur man använder en golvrengöringsmaskin redan innan jag började på TeeSe. Jag gillar att arbeta med mina händer: arbetet är enkelt och jag får betalt för det. På fritiden har jag gott om tid att t.ex. gå på gym eller tillbringa tid med min son.”

Hur gick det att studera på finska?  Hur har det varit att arbeta i en svenskspråkig skola?

– Mitt modersmål är arabiska, dessutom kan jag kurdiska, engelska och finska. Jag förstår finska ganska bra men byter till engelska vid behov. Jag hade inga problem med att följa undervisningen på finska.

Ibland kan eleverna i min skola fråga mig något på svenska. Det brukar reda ut sig, även om jag kan bara några ord svenska.”

Vad var det bästa med läroavtalsstudierna?

– Läraren var mycket bra och vi lärde oss bara sånt som var nyttigt med tanke på arbetet. Jag känner ingen stress för mitt arbete, oavsett vem som tittar, för jag vet nu hur man ska sköta olika uppgifter. Tidigare visste jag inte hur man blandar och späder ut rengöringskemikalier, men nu förstår jag varför det är så viktigt. Tack vare de arbetssätt som jag lärde mig under studierna är jag snabb på mitt arbete och kan rekommendera läroavtalsutbildningen för andra.”

Hurdan respons har du fått för ditt arbete?

– Jag brukar le och skratta mycket, så vår lärare på Vamia tvivlade kanske till en början på hur jag sköter mitt arbete på arbetsplats, men hon var mycket nöjd när hon besökte min arbetsplats och såg hur jag jobbade. Jag utför mitt arbete bra och effektivt, och alla har varit väldigt nöjda: skolans personal och min arbetsledare på TeeSe. Jag hjälper gärna till mina arbetskamrater och ger råd vid behov.

Angelina

Angelina Mathjok Sillah är glad över att hon nu har en yrkesexamen och att det inom TeeSe Rengöringstjänster fanns ett arbetsobjekt som passar henne perfekt, Pikkukasarmin päiväkoti. Daghemmets personal har tagit emot henne varmt i arbetsgemenskapen, och regelbundet dagarbete underlättar samordningen av familje- och arbetslivet. Hon är nämligen mamma till två småbarn som är 2 och 4 år gamla.

Varför ville du studera till anstaltsvårdare med läroavtal?

– Jag fick jobba som anstaltsvårdares vikarie på TeeSe redan sommaren 2019 och då tände gnistan till branschen. Det bästa med jobbet är att jag får hjälpa kunden. Också min mamma jobbar på TeeSe som anstaltsvårdare. När TeeSe sedan efterlyste läroavtalsstuderande var jag ännu föräldraledig och hemma med mina barn, men med hjälp av mina föräldrar kunde jag börja arbeta och studera. Läroavtalsutbildning hjälper dig att börja arbeta, eftersom du samtidigt får lön som du klarar dig bra med.

Hur gick studierna?

– Mina klasskamrater var trevliga, läraren var uppmuntrande och hjälpsam och min handledare stöttade mig under hela studieresan, även i svåra stunder. Jag är verkligen tacksam för det. Först jobbade jag i ett annat arbetsobjekt, men under hösten insåg jag att det inte var den rätta platsen för mig. Till all lycka fick jag i november flytta till en annan arbetsplats och fick en ny chans. Här har jag det bra. Personalen hälsar på mig, dagisbarn kommer ibland med sina frågor och jag märker att jag njuter av att få jobba självständigt. Då behöver jag inte vara rädd för konflikter.

Hurdan respons har du fått?

–Dagispersonalen har varit nöjd och gett bra feedback. Min handledare berättade att när jag höll på att avlägga mitt yrkesprov och demonstrera en främmande människa för hur arbetet här utförs så hade någon från daghemmets personal blivit orolig och frågat henne oroligt om jag var på väg bort. Bra att det inte var fallet.

Hur känns det nu då du blir färdig?

– Jag är jätteglad över att alla yrkesprov nu ligger bakom mig och att jag uppnådde mitt mål: jag har en yrkesexamen och jag får göra ett viktigt arbete som en av TeeSes vardagshjältar. Tack,TeeSe. 

Jag vill även tacka min handledare, arbetsledare och lärare. De lärde mig att man ska arbeta, söka information och repetera. Jag hoppas att om jag utvecklas tillräckligt i mitt arbete, kan jag kanske i framtiden hjälpa andra och själv fungera som handledare.

Eleonoora

Eleonoora Laihos resa till anstaltsvårdare har varit allt annat är enkel. Byte av yrke från fotterapeut till anstaltsvårdare och ansökan till läroavtalsutbildning var dock inte ett infall, utan en dröm som länge väntat på att bli verklighet. Nu njuter Eleonoora av sitt arbete som anstaltsvårdare på Paakarin päiväkoti. Arbetet gör henne glad.

Varför ville du studera till anstaltsvårdare med läroavtal?

– Jag ville bli städare redan när jag var yngre, men i mina högutbildade släktingars ögon var det enda rätta alternativet att studera på högskolan då. Efter yrkeshögskoleexamen insåg jag dock att jag inte gillade mitt liv som egenföretagare och fotterapeut. Därför försökte jag i många år att byta till rengöringsbransch, men blev aldrig inkallad till en arbetsintervju, troligen på grund av min tidigare utbildning. Läroavtalsutbildningen och en arbetsplats på TeeSe var ett bra tillfälle att äntligen få och göra det jag alltid velat.

Hur gick studierna?

– Eftersom jag inte hade tidigare erfarenhet från branschen, tyckte de på TeeSe att jag skulle kunna prova flera olika objekt. Först jobbade jag i Hietasaaren koulu och trivdes bra där också. Men efter en tid började den långa resan till jobbet oroa mig, eftersom jag inte har egen bil och det tog över en timme för mig att promenera dit. I slutet av oktober blev jag flyttad till Paakarin päiväkoti, som ligger närmare mitt hem Först var det nervöst att arbeta ensam, eftersom jag på det tidigare stället hade haft en kollega som jag kunde stöda mig till. Men sedan insåg jag att ”hej, jag kan det här”!”

Hurdan respons har du fått för ditt arbete?

– Jag har fått mycket bra feedback från kunden. Jag blev alldeles varm i hjärtat när läraren kom och sade under yrkesprovet: ”du ska bli en riktigt bra anstaltsvårdare”. Kring jul hade daghemmet öppet och här fanns även personal från andra daghem. Det var skönt att höra att de också var imponerade över renligheten här. Nu har också min familj märkt att jag är som en annan person, mycket gladare nu när jag fick det här arbetet.

Är yrket som anstaltsvårdare fortfarande ditt drömyrke?

–Det här yrket matchar på alla sätt och viss. Jag vill röra mig under dagen, och det här jobbet är att ständigt röra sig till nästa plats. Jag kan skapa en egen arbetsrutin. Jag behöver inte heller arbeta på en dator, vilket är bra, för på grund av en ögonskada kan jag inte titta på den ljusa skärmen länge. I det tidigare kundservicearbetet tog det sociala umgänget mycket energi när jag hela tiden mötte nya människor. Det här daghemmet är ett litet ställe där alla känner varandra. och passar för en introvert som jag. Den här platsen är rätt för mig just nu.