Intra 2023_kesätyöntekijät_koostekuva(2560 × 1920px)

Nästan 140 sommarjobbare i somras!

Inför sommaren 2023 rekryterade TeeSe nästan 140 sommarjobbare – och enligt en färska enkät lyckades vi rätt bra som arbetsgivare. Till och med 91 % av de som besvarade enkäten var intresserade av att sommarjobba för TeeSe nästa år.

Sommarjobbare berättar med egna ord

Nu när hösten är här, är det bra att blicka tillbaka på sommaren och våra sommarjobbare
som bidrog med avlastning och ’extra händer’ i många enheter under semesterperioden. Inför sommaren fick TeeSe över 600 sommarjobbsansökan. Största delen av de som anställdes fick arbeta inom rengöringstjänster (82) eller mattjänster (27), men också fastighets- och logistiktjänster tog emot sammanlagt nio anställda och personalpoolen fyra. Hur upplevde våra sommarjobbare sitt arbete? Vad lärde de sig om arbetet och upplevde de något som överraskande? Vi låter dem berätta med egna ord:

Lauri arbetade som chaufför för TeeSes logistiktjänster under sommaren

Vilka är dina arbetsuppgifter?

– Jag kör dagligen matleveranser till skolor, daghem eller olika enheter inom välfärdsområdet. Jag har också tagit hand om godstransporter och flyttningar inom staden och välfärdsområdet. Fordonsunderhåll, tvätt och vaxning är också en del av jobbet.

Vem jobbar du med?

– På transportkontoret träffar jag andra chaufförer och sommarjobbare på morgonen, och då tilldelas våra uppgifter. Matkörningarna gör jag oftast ensam, men då det gäller andra transporter har jag ofta någon annan med mig. När jag kör mat till de olika köken växlar jag vid tillfälle några ord med TeeSes kökspersonal.

Vad har varit roligast med ditt jobb? Och det mest överraskande?

-Jag gillar att köra bil och det här jobbet har gett mig mycket erfarenhet av att köra olika typer av bilar. Jag har också blivit väl mottagen i TeeSes transportteam. Jag blev förvånad över hur många daghem det finns i staden, till exempel. Arbetet är också relativt fysiskt, så man samlar på sig en hel del steg under dagen vid lossning och lastning av transporter.

Hur kommer din vardag att se ut efter sommarjobbet?

– I augusti flyttar jag till en annan stad för att påbörja mina ingenjörsstudier. Åtminstone till en början kommer min egen bil att stanna kvar i Vasa.

”Jag kan bara lovorda honom. Lauri är proaktiv och frågar alltid om det finns mer att göra. Han har en genuin vilja att arbeta, säger transportförman Christian Mäkinen.


Också Emma, vikarierande matservicearbetare i Dammbrunnens kök under sommaren, berättade om sina erfarenheter

 Vilka är dina arbetsuppgifter?

– Uppgifterna är olika varje dag. Jag packar kalla produkter i lådor som skickas till avdelningarna eller gör sallader, jag jobbar i kassan i matsalen samt diskar och städar i köket.

Hurdan är arbetsmiljön i köket?

– Vi har en bra arbetsmiljö och trevliga kollegor. Alla hjälper varandra.

Vad har varit roligast med ditt jobb? Och det mest överraskande?

– Jag studerar till kock, så det här är ett jobb inom mitt område. Arbetet är trevligt, inte för tungt och ergonomin är bra. Jag blev förvånad över att upptäcka att även här har alla sina egna uppgifter, precis som i en restaurang.

Hur kommer din vardag att se ut efter sommarjobbet?

– Jag har ett år kvar av kockutbildningen. Jag ska fortsätter studierna när sommarvikariatet tar slut.

”Emma har öga för det visuella och fantasi när det gäller att framställa mat. Salladsportionerna ser så fina ut när Emma har gjort dem. Emma gör också ett lysande bra jobb med kundservice”, berömmer serviceansvarig Teija Cederlöf från mattjänster.


Vikarierande anstaltsvårdare Tara berättar om sitt sommarjobb inom rengöringstjänster

Vilka är dina arbetsuppgifter?

– Jag utför huvudsakligen underhållsrengöring i de allmänna utrymmena för Berghemmets invånare och i vårdpersonalens utrymmen. Ibland hjälper jag också den ordinarie anstaltsvårdaren om jag hinner efter att jag skött mina egna uppgifter. Jag har också tvättat fönster tillsammans med en annan anställd.

Hur har du blivit mottagen?

– Mycket väl. Vi städar ofta utrymmen tillsammans och tar våra pauser samtidigt, om möjligt. Jag gillar också att arbeta självständigt, och det har jag också kunnat påverka.

Vad har varit det roligaste med ditt jobb?

– Invånarna på Berghemmet är jättetrevliga, så det har varit trevligt att växla några ord dem i förbifarten. Jag har också fått en ordentlig introduktion till arbetet, dvs. att de enkelt och lugnt förklarat mig vad jag ska göra.

Hur kommer din vardag att se ut när ditt sommarjobb tar slut?

– Jag kommer att fortsätta med mitt andra extraknäck, det vill säga skift i butikskassorna, och gymnasiestudier. Kvällarna tillbringar jag med vänner och familj, som jag har gjort hittills.

”Tara är precis en sådan positiv och samvetsgrann anställd som värderas högt av arbetsgivaren”, berömmer arbetsledare Katja Mäenpää från rengöringstjänster.


Anna berättade om sitt sommarjobb i köket på Rödluvans daghem

Vilka är dina arbetsuppgifter?

– Jag ansvarar för lastningen av matvagnar som hämtas till daghemmets avdelningar. Jag skriver ut informationen från Aromi-systemet och lastar vagnar enligt den. Jag tar också mat till serveringslinjen och för ren disk till rätt ställen. Om jag har tid över kan jag också diska.

Vem arbetar du med?

– Det är alltid fyra personer som arbetar i köket samtidigt. Jag har tagits emot mycket varmt och glatt. Alla gör lite av allt, och arbetet uppdelas efter vem som har tid.

Vad har varit roligast med ditt jobb? Och det mest överraskande?

– Det är aldrig tråkigt och arbetet är lagom utmanande. Dagarna går fort. Att lasta matvagnar har varit den trevligaste uppgiften, men också en utmaning, om det har visat sig att förhandsinformationen om antalet barn inte har varit korrekt. Det som förvånar mig mest är hur hektiskt det ibland kan bli i köket När jag gick i skolan föreställde jag mig att köksarbetet var ganska lugnt.

Hur kommer din vardag att se ut efter sommarjobbet?

– Jag ska ta en liten semester och slappna av, men sedan börjar jag plugga till höstens studentskrivningar. Vi får se vad som händer efter gymnasiet.

”Anna har varit en mycket proaktiv, glad och pigg sommarjobbare som ser till att allt är som det ska”, berömmer Annas medarbetare och kock Marjo Hietamäki.


Niko sommarjobbade redan andra året i rad inom fastighetstjänster och ville berätta hur han trivts

Vilka är dina arbetsuppgifter?

Jag tar självständigt hand om skräpplockning, gräsklippning, trimning och bekämpning av ogräs vid vissa fastigheter. Dessutom är jag med och hjälper fastighetsskötarna i underhållsuppgifter och med inspektionsrundor av tekniska utrymmen. Eftersom jag studerar datateknik hjälper jag också till med Excel-tabeller som ska ifyllas om varje fastighet.

Hur har du blivit mottagen inom fastighetstjänster?

Jag har fått bra mottagande och jag kommer bra överens med den fasta personalen. Jag har också märkt att de uppskattar det jag gör. Arbetsuppgifterna har inte varit för svåra och det har reserverats tillräckligt med tid för dem.

Vad har varit roligast med ditt jobb? Och det mest utmanande?

Jag har fått vara ute, besöka olika platser och sköta varierande uppgifter. Det ger en trevlig omväxling, jämfört med studierna. Det svåraste är definitivt att handskas med måsarna och tärnorna som försvarar sina bon. En gång var jag tvungen att springa iväg mitt i min skräpplockningsrunda.

Hur kommer din vardag att se ut efter sommarjobbet?

-Jag ska ta ledigt några dagar innan mitt sista studieår börjar. Jag läser programmering och vill programmera program och spel i framtiden.

”Niko är en mycket pålitlig medarbetare. Jag märkte det redan förra sommaren, så det var fantastiskt att vi fastighetsskötare fick hjälp av den här hårt arbetande och proaktiva killen även i år”, berömmer fastighetsskötare Mikko Antila.


Palautekyselyn tulokset

Enligt svaren på den enkät som riktades till sommarjobbarna efter sommaren fungerar många saker riktigt bra på TeeSe; det finns också delområden där vi kan bli ännu bättre. Se HR-teamets sammanställning över enkätens resultat nedan, svarsprocent var 32,4.

Vi lyckades med dessa:​

 • 64 % upplevde sitt arbete meningsfullt och viktigt  
 • Ingen upplevde sitt arbete obetydligt ​
 •  81% upplevde att lönen var tämligen rimlig eller mycket rimlig
 • Ingen var av helt annan åsikt när man frågade om lönesättningen känns rättvis.
 • 86 % upplevde att det var ganska lätt eller mycket lätt vara i kontakt med förmannen
 • 84 % upplevde att förmannen var inspirerande och uppmuntrande eller ganska inspirerande och uppmuntrande
 • 93 % skulle rekommendera TeeSe som arbetsgivare för sina vänner ​
 • 91 % är intresserade av att sommarjobba på TeeSe även nästa år  

Vi kan bli bättre på dessa:​

 • 2 % var av helt annan åsikt om påståendet att vi tog hand om tillräcklig arbetsvägledning och -instruktioner
 • 2 % upplevde inte alls att de blev med i arbetsgemenskapen
 • Handledarna tycks ha en rätt lite roll i att lösa arbetsrelaterade frågor?​
 • Man vill ha mer feedback! 4 % av de som svarade hade inte fått någon feedback alls för sitt arbete.

Den här infon tar vi med oss till nästa år – tack till alla våra sommarjobbare för sommarsäsongen 2023!