Intra 2023_kesätyöntekijät_koostekuva(2560 × 1920px)

Lähes 140 kesätyöntekijän kesä! 

TeeSe rekrytoi kesäksi 2023 lähes140 kesätyöntekijää yli 600 hakijan joukosta. Juuri valmistuneen palautekyselyn perusteella onnistuimme työnantajana varsin hyvin. Jopa 91 % vastanneista kesätyöntekijöistä on kiinnostunut TeeSen kesätyöpaikoista myös ensi
vuodeksi.

Kesätyöntekijät kertovat

Vaikka syksy on jo selvästi saapunut, nyt on hyvä hetki muistella kesän lämpöä ja
kesätyöntekijöitä, jotka toivat moniin yksiköihin kaivattua apua ja “lisäkäsiä” lomien ajaksi. TeeSelle saapui yhteensä yli 600 kesätyöhakemusta. Valtaosalle valituista löytyi työtä puhdistuspalveluista (82) tai ruokapalveluista (27), mutta myös kiinteistö- ja logistiikkapalveluihin saatiin yhdeksän kesätyöntekijää, ja poolin kautta työllistyi neljä. Miten kesätyöntekijämme kokivat työnsä? Mitä kesätyöntekijät oppivat työssään ja mikä yllätti? Annetaan kesätyöntekijöiden kertoa.

Lauri työskenteli kesän TeeSen logistiikkapalveluissa autonkuljettajana

Mitä työtehtäviisi kuuluu?

– Ajan päivittäin ruokakuljetuksia kouluihin, päiväkoteihin tai erilaisiin hyvinvointialueen yksiköihin. Olen hoitanut myös tavarakuljetuksia sekä kaupungin ja hyvinvointialueen sisäisiä muuttoja. Myös ajoneuvojen ylläpito, pesut ja vahaukset kuuluvat työhön.

Keiden kanssa teet töitä?

– Kuljetustoimistolla näen aamulla muut kuljettajat ja kesätyöntekijät tehtävien jaossa. Ruoka-ajot teen yleensä yksin, mutta muilla kuljetuskeikoilla on usein joku toinenkin kaverina. Ruokareitillä tulee vaihdettua myös muutama sana TeeSen keittiöhenkilökunnan kanssa.

Mikä on ollut työssä mukavinta? Entä yllättävintä?

– Tykkään ajaa, ja tässä työssä olen saanut paljon ajokokemusta erilaisista autoista. Minut on otettu hyvin TeeSen kuljetusporukkaan mukaan. Hämmästyin sitä, kuinka paljon kaupungissa on esimerkiksi päiväkoteja. Työ on myös suhteellisen fyysistä – päivässä kertyy askeleita, kun purkaa ja lastaa kuormaa.

Miten arkesi jatkuu kesätöiden jälkeen?

– Lähden opiskelemaan elokuussa toiselle paikkakunnalle, jossa aloitan teknillisen alan koulutuksen. Oman auton jätän ainakin aluksi Vaasaan.

”Ei voi kuin kehua. Lauri on oma-aloitteinen ja kysyy aina, olisiko lisää tekemistä. Hänellä on halu tehdä töitä”, kertoo kuljetusesimies Christian Mäkinen.


Myös ruokapalvelutyöntekijän kesäsijainen Emma Tammikaivon keittiöstä kertoi kokemuksistaan

Mitä työtehtäviisi kuuluu?

– Tehtävät ovat joka päivä erilaisia. Pakkaan kylmätuotteita laatikoihin osastoille tai teen salaatteja, olen kassalla ruokasalin puolella, tiskaan ja siivoan keittiössä.

Millainen työyhteisö keittiöllä on?

– Täällä on hyvä työympäristö ja mukavat työkaverit. Kaikki auttavat toisiaan.

Mikä on ollut työssä mukavinta? Entä yllättävintä?

– Opiskelen kokiksi, joten tämä on oman alan työtä. Työ on mukavaa, ei liian raskasta ja ergonomia on hyvä. Minut yllätti se, että täälläkin jokaisella on omat tehtävät kuin ravintolassa.

 Miten arkesi jatkuu kesätöiden jälkeen?

– Minulla on yksi vuosi kokin opintoja jäljelle. Opinnot jatkuvat, kun kesäsijaisuus päättyy.

 ”Emmalla on silmää ja mielikuvitusta ruoan esillepanossa. Salaattiannokset näyttävät tosi hyviltä, kun Emma on ne laittanut. Myös asiakaspalvelun Emma hoitaa hienosti”, kehuu palveluvastaava Teija Cederlöf Emman työtä.


Laitoshuoltajan kesäsijainen Tara kertoo työstään puhdistuspalveluissa

Mitä työtehtäviisi kuuluu?

– Teen pääosin ylläpitosiivousta Vuorikodin asukkaiden yleisissä tiloissa sekä hoitajien tiloissa. Välillä autan myös vakituista laitoshuoltajaa, jos aikaa jää omilta töitä. Olen myös pessyt ikkunoita yhdessä toisen työntekijän kanssa.

Miten sinut on otettu vastaan?

– Hyvin. Siivoamme usein toisen työntekijän kanssa yhdessä samaa tilaa ja pidämme tauot yhtaikaa, jos mahdollista. Tykkään toimia myös itsenäisesti, ja siihenkin olen voinut vaikuttaa.

Mikä on ollut työssäsi mukavinta?

– Vuorikodin asukkaat ovat tosi mukavia, joten heidän kanssaan on mukava vaihtaa nopeasti kuulumisia. Olen saanut töihini myös kunnollisen perehdytyksen, eli yksinkertaisesti ja rauhallisesti on selitetty, mitä kuuluu tehdä.

Miten arkesi jatkuu, kun kesätyö päättyy?

– Jatkan tämän työn päätyttyä vielä toista työtäni, eli vuoroja kauppojen kassoilla, ja lukio-opintoja. Illat vietän kavereiden ja perheen kanssa, niin kuin tähänkin asti.

”Tara on juuri sellainen positiivinen ja tunnollinen työntekijä, jota työnantaja arvostaa suuresti”, kehuu puhdistuspalvelujen työnjohtaja Katja Mäenpää.


Anna kertoi kesätyöstään Punahilkan päiväkodin keittiössä

 Mitä työtehtäviisi kuuluu?

– Olen vastuussa päiväkodin osastoille noudettavien ruokakärryjen lastaamisesta. Tulostan Aromi-järjestelmästä tiedot ja toimin niiden mukaan. Vien myös ruokaa linjastoon ja puhdasta tiskiä oikeille paikoille. Jos aikaa jää yli, voin myös tiskata.

Keiden kanssa teet töitä?

– Keittiöllä on aina neljä työntekijää samaan aikaan töissä. Minuun on suhtauduttu tosi lämpimästi ja iloisesti. Kaikki tekevät vähän kaikkia töitä, ja työt jaetaan sen mukaan, kuka ehtii.

Mikä on ollut työssä mukavinta? Entä yllättävintä?

– Tylsää hetkeä ei ole, ja työ on sopivan haastavaa. Päivät menevät nopeasti. Ruokakärryjen järjestely on ollut mukavinta, mutta myös haastavaa, jos ilmoitetut lapsimäärät eivät olekaan pitäneet paikkansa. Eniten on yllättänyt se, kuinka kiire voi välillä tulla. Koulussa ollessani kuvittelin, että keittiötyö on aika chilliä.

Miten arkesi jatkuu kesätöiden jälkeen?

– Aion vähän lomailla ja rentoutua, mutta sitten alan lukea syksyn yo-kokeisiin. Vielä on harkinnassa, mitä lukion jälkeen tapahtuu.

”Anna on ollut tosi oma-aloitteinen, iloinen ja reipas kesätyöntekijä ja huolehtii, että kaikki on hoidettu”, kertoo Annan kanssa työskennellyt kokki Marjo Hietamäki.


Kiinteistöpalveluissa jo toista kesää työskentelevä Niko oli valmis jakamaan ajatuksiaan työstä

Mitä työtehtäviisi kuuluu?

– Hoidan itsenäisesti joidenkin kiinteistöjen roskakierroksia sekä ruohonleikkuuta, trimmausta ja rikkakasvien ruiskutusta. Lisäksi olen huoltotehtävissä ja teknisten tilojen tarkastuskierroksilla mukana kiinteistönhoitajien apumiehenä. Koska opiskelen tietotekniikkaa, autan myös kiinteistöjä koskevien Excel-taulukoiden kanssa.

Miten sinut on otettu vastaan kiinteistöpalveluissa?

– Hyvin on otettu vastaan, ja tulen hyvin juttuun vakituisten työntekijöiden kanssa. Olen myös huomannut, että tekemääni työtä arvostetaan. Työt eivät ole olleet liian vaikeita, ja niiden tekemiseen on varattu riittävästi aikaa.

Mikä on ollut työssä mukavinta? Entä haastavinta?

– Olen saanut liikkua paljon vaihtelevissa kohteissa ja työtehtävissä. Se tuo kivaa vaihtelua opiskeluun. Vaikeinta on ehdottomasti tulla toimeen lokkien ja tiirojen kanssa, jotka puolustavat pesiään. Kerran jouduin juoksemaan karkuun kesken roskakierroksen.

Miten arkesi jatkuu kesätöiden jälkeen?

– Aion pitää muutaman päivän vapaata, ennen kuin viimeinen opiskeluvuosi alkaa. Opiskelen ohjelmointia, ja haluan päästä kehittämään ohjelmia ja pelejä.

”Niko on tosi luotettava työntekijä. Huomasin sen jo viime kesänä ja siksi olikin hienoa saada tämä ahkera ja oma-aloitteinen kaveri tänäkin kesänä meitä kiinteistönhoitajia auttamaan”, kertoo kiinteistönhoitaja Mikko Antila.


Palautekyselyn tulokset

Kesätyöntekijöille suunnattu palautekyselymme osoitti, että vastaajien mukaan moni asia on TeeSellä kunnossa; toki myös kehitettävää löytyy. Alla HR:n tekemä lyhyt kooste kyselyn vastausten perusteella, vastausprosentti oli 32,4.

Näissä onnistuimme:​

 • 64  % koki työn erittäin merkitykselliseksi ja tärkeäksi!​
 • Kukaan ei kokenut työtään merkityksettömäksi ​
 •  81 % koki palkan melko tai erittäin oikeudenmukaiseksi​
 • Kukaan ei ollut täysin erimieltä työstä saatavan korvauksen oikeudenmukaisuudesta​
 • 86 % koki esihenkilön helposti tai melko helposti lähestyttäväksi​
 • 84 % koki esihenkilön innostavaksi ja kannustavaksi tai melko innostavaksi ja kannustavaksi​
 • 93 % suosittelisi TeeSeä työnantajana tuttavalleen​
 • 91 % on kiinnostunut TeeSen kesätyöpaikoista myös ensi vuonna​

Näissä voimme vielä kehittyä:

 • 2% oli täysin eri mieltä siitä, että perehdyttämisestä huolehdittiin​
 • 2% ei kokenut lainkaan tulleensa osaksi työyhteisöä​
 • Ohjaajan melko pieni rooli työtä koskevien kysymysten ratkaisussa?​
 • Palautetta kaivataan lisää! 4 % ei ollut saanut mitään palautetta työstään

Tästä on hyvä jatkaa ensi vuoteen – kiitos kaikille kesätyöntekijöillemme kesäkaudesta 2023!