TeeSe Mattjänster ordnar traditionellt två möten med matråret under läsåret. På vårens möte provsmakar man oftast maträtter och produktprover, och på höstens möte fortsätter diskussionen om menyn. De tio medlemmar som valts till matrådet i vår representerar elever från Vasas högstadier, gymnasium och andra stadiets utbildningar. De åsikter och respons som samlas in vid mötena, både om skolmaten och om måltidssituationerna, är en viktig del av det kundorienterade utvecklingsarbetet inom TeeSes Mattjänster.
Till vårens möte i Campus Lykeions matsal har denna gång i huvudsak kommit förstagångare, dvs. nya ungdomsfullmäktigledamöter.
– Vi vill vara med för att utveckla skolmaten, konstaterar Sanni Lehtinen från enhetsskolan Onkilahden yhtenäiskoulu och Tea Gröndlund från Borgaregatans skola enstämmigt.
”Det känns bra att man är intresserad av matrådet och att de nya medlemmarna är så här aktiva.”
I april samlade Mattjänster in information om elevernas favoritmaträtter genom en skolmatenkät. Resultaten visade bland annat att både elever och studerande i Vasa vill ha fler kycklings och nudelrätter på menyn. Därför får matrådet nu smaka på Tikka Masala-sås och kyckling-nudel-kokossoppa som har tagits fram av Mattjänster och som eventuellt kan läggas till skolmatmenyn, beroende på matrådets feedback.

Nya hybridmaträtter får rådets godkännande
Eftersom näringsrekommendationerna styr mot att öka mängden vegetarisk mat, har båda rätterna tillretts som så kallade hybridrätter, det vill säga med både kyckling och växtbaserat protein. Dessutom bjuds matrådet på några produktnyheter från TeeSes leverantörer, såsom veganska hamburgarebiffar och en ny sorts fiskpinnar, som serveras med fullkornsris och yoghurtsås.
Maten doftar gott och smakar bra för rådets medlemmar. Snart börjar kommentarerna flyga runt det långa bordet. Av alla smakprov drar Tikka Masala-såsen och den nya fiskpinnen det längsta strået.

— Jag hoppas åtminstone att Tikka Masala tas med på skolmenyn. Det var jättegott, säger Leino Karppi från Merenkurkun koulu.
– Och den nya varianten av fiskpinnar som vi fick smaka var mycket goda, kommenterar Sanni.
Också den andra hybridmaträtten, kyckling-nudel-kokossoppan får godkänt och positiva kommentarer. Juha frågar elerverna om det var svårt att äta nudlar med matskede.
Den veganska biffen verkar inte vara någons förstahandsval, men den får ändå godkänt.
– Helt ok men kanske lite tråkig som sådan. Den skulle kunna funka bättre med något tillbehör – potatismos och kanske någon sås, funderar rådet högt.
Mathälsningar från skolorna
Efter feedbacken på smakproven får varje rådmedlem framföra synpunkter om skolmat i den egna skolan och nämna sina favoriträtter. Det visar sig att de flesta favoriter som rådmedlemmar har också hör till favoriterna enligt skolmatsenkäten, som kycklingnuggetter, spenatplättar, butter chicken, pasta carbonara, broiler-parmesan-schnitzel och ugnskorv.

En av ungdomarna berättar att han på senaste tid har börjat äta allt oftare vegetariskt och nämner hernis (ärtprotein) i kokos-tomatsås som en av sina favoriter. Mattjänster får också uppriktig respons på det vegetariska alternativet till broiler-parmesan-schnitzeln – att den inte smakar särskilt gott. Responsen antecknas och det ges ett löfte om att produkten ska ersättas med en annan
Det ges också många allmänna kommentarer om skollunchen och dess delar: En del av rådmedlemmarna tycker inte om fullkornsrisets smak och önskar att det skulle bytas tillbaka till vitt ris.
– Skolmaten ska innehålla en viss mängd olika näringsämnen, men i det vita riset har alla näringsämnen skalats bort. Därför kan vi tyvärr inte ta den tillbaka till menyn, förklarar Mattjänsters representanter för eleverna.
”Vi vill verkligen satsa på att ni orkar i skolan.”
Från Borgaregatans skola fråga man bland annat efter den sås som tidigare serverades med nuggetter.
– Det stämmer att vi i något skede bytte ut den gula gurkmeja-appelsinsåsen mot en sweet & sour-sås som inte har varit populär. Därför har vi alldeles nyligen återinfört den ursprungliga gurkmeja-apelsinsåsen på menyerna, säger Mattjänsters Piia Sihvonen och delar med sig av den goda nyheten.
Piia, Niina Autio-Petell och Juha Kumpulainen svarar på de ungas frågor och kommentarer efter bästa förmåga. Temana varierar och omfattar allt från sortimentet i mellanmålsautomater till bröd och sallader. En del av responsen handlar om saker som Mattjänster inte kan påverka direkt utan att diskutera med skolans kontaktperson. Att skolmaten ibland tagit slut, särskilt när en favoriträtt har funnits på menyn, lyftes också fram i ett flertal kommentarer. Rådet får ett löfte om att frågan ska tas upp med kökspersonalen i skolorna.
-Vi vill verkligen satsa på att ni orkar i skolan. Vi har redan ändrat styckebegränsningarna per elev, men det är också viktigt att alla följer dem, så att ingen blir utan mat. Det är också bra att komma ihåg att skolmaten endast ska stå för en tredjedel av dagens näringsbehov, svarar Niina.
Det kommer också enstaka kommentarer som måste granskas närmare och preciseras.
– Salladen, till exempel, är alltid färsk, eftersom den levereras till skolorna dagligen. Jag vet också att våra proffs i skolköken inte heller skulle lägga fram sallad som är av dålig kvalitet eller fått köldskador. Därför måste vi ta reda på vad kommentaren om att man fått vattnig sallad eller gurka kan bero på, fortsätter Niina.
Matrådets åsikter väger
Andra årets gymnasieelev Aaro Helo från Vaasan Lyseon lukio är med i matrådet för tredje året i rad. Han har upplevt att matrådet ger honom den mest konkreta möjligheten att påverka något som berör alla unga varje dag.
– När man är ledamot i ungdomsfullmäktige betyder det oftast att man håller ett anförande i någon nämnd, och det är först långt senare man ser om det leder till resultatet. Här (matrådet) väger våra ord kanske tyngst och jag har märkt att det vi säger också ofta leder till konkreta resultat.


Aaro framför också en önskan som kommit fram i ungdomsfullmäktige: att alla ungdomsfullmäktigledamöter skulle framöver ha möjlighet att delta i matrådet om de så önskar.
Produktionsansvariga Piia lovar att Mattjänster diskuterar om det finns möjlighet till detta och återkommer till frågan senast på höstens matrådsmöte.
-Det känns bra att man är intresserad av matrådet och att de nya medlemmarna är så här aktiva.