Vaasan Ruokapalvelut toimii palveluntuottajana kolmessa toisen asteen keittiössä. Lounasravintola Appetito toimii VAMIA:n Palvelut- yksikössä Ruutikellarintiellä, Lounasravintola Melinda VAMIA:n Tekniikka yksikössä Sepänkyläntiellä ja Campus Lykeionin keittiö palvelee Vaasan Lyseon lukion ja Vasa Gymnasiumin oppilaita ja henkilökuntaa Kirkkopuistikolla.

Ruokalistan laadinnassa käytämme kuuden viikon kiertävää perusruokalistaa. Ruokalistassa huomioidaan mm. juhlapyhät, sesonkikohtaiset raaka-aineet, erityisruokavaliot ja ravitsemukselliset näkökulmat.

Teesen ruokalistat

Erityisruokavaliot toisen asteen oppilaitoksissa

Sosiaali- ja terveysvirasto/ opetusvirasto: Terveyspalvelut 8/2017

Opiskeluruokailun tavoitteena on tukea opiskelijan kasvua, kehitystä sekä hyviä ruokailutottumuksia. Vaasan oppilaitoksissa tarjotaan opiskelijoille erityisruokavalion mukaista ruokaa, mikäli siihen on selvät lääketieteelliset tai eettiset syyt.

Opiskeluruokailussa erityisruokavalio toteutetaan siten, että opiskelija ei saa mitään itselleen sopimatonta ruoka-ainetta. Erityisruokavaliota noudattavan opiskelijan ruokalista laaditaan mahdollisimman paljon muiden opiskelijoiden ruokalistaa muistuttavaksi. “Ilmoitus erityisruokavaliosta” -lomakkeen kohtaan “Muuta huomioitavaa” kirjataan ruokailutilanteessa huomioitavat asiat, kuten esim. lieviä allergisia oireita aiheuttavien kasvisten syrjään siirtäminen. Todistusta vaativat erityisruokavaliot tarkastetaan lääkärintodistuksen voimassaoloajan mukaisesti.

  •  Lääkärintodistusta ei edellytetä vähälaktoosisessa ruokavaliossa, kasvisruokavaliossa eikä uskonnollisiin syihin perustuvassa ruokavaliossa, vaan näistä tehdään ilmoitus opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan kautta “Ilmoitus erityisruokavaliosta” -lomakkeella. Terveydenhoitaja pitää erityisruokavaliosta luokkakohtaista listaa oppilaitosten keittiöille. Lääkärintodistukset toimitetaan terveydenhoitajalle. Keittiöhenkilökunta ei ota vastaan todistuksia.

Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita (ohimenevä suun kutina tai kirvely tai ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä. Näin ollen lievistä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita välttötodistusta. Mitään ruoka-ainetta ei vältetä varmuuden vuoksi.

Toisen asteen oppilaitoksissa on kasvisruokavaliomahdollisuus. Vaihtoehtoina ovat lakto-ovovegetaarinen ruokavalio tai lakto-ovovegetaarinen ruokavalio + kala. Kasvisruokavaliomahdollisuus tarjotaan niille opiskelijoille, jotka eivät noudata muuta erityisruokavaliota. Kasvisruokavaliosta täytetään erillinen tiedote, jonka saa oman oppilaitoksen terveydenhoitajalta.

  •  Jos erityisruokavaliota tarvitseva opiskelija on pois koulusta, pyydetään ilmoitusta poissaolosta oppilaitoksen ruokailusta vastaavalle henkilölle. Näin vältytään valmistamasta turhaan erityisruokaa. Mikäli erityisruokavalioannosta ei ole nautittu kahteen viikkoon ilman perusteltua syytä, katsotaan sen valmistus tarpeettomaksi.
  • Erityisruokavaliossa tapahtuvista muutoksista otetaan yhteyttä oppilaitoksen terveydenhoitajaan ja jos erityisruokavalion toteuttamisessa ilmenee ongelmia, toivotaan opiskelijan ottavan yhteyttä terveydenhoitajaan ja koulun keittiöön.
  • Erityisruokavaliota tarvittaessa tulee olla yhteydessä oppilaitoksen terveydenhoitajaan, jolta saadaan “Ilmoitus erityisruokavaliosta” -lomake. Lomake toimitetaan täytettynä mahdollisen lääkärintodistuksen kanssa terveydenhoitajalle, joka toimittaa ilmoituksen erityisruokavaliosta keittiöhenkilökunnalle. Lääkärintodistuksia säilytetään oppilaitoksen terveydenhoitajalla.

 

Diabetes

Ruoka on samaa kuin muidenkin opiskelijoiden ruoka. Opiskelijan tulee tarvittaessa toimittaa henkilökohtainen ateriasuunnitelma oppilaitoksen rehtorille, joka välittää tiedon keittiön henkilökunnalle.

Keliakia

Vehnä, ohra, ruis korvataan gluteenittomilla viljoilla ja gluteenittomilla valmisteilla, joiden analysoitu gluteenipitoisuus on gluteenia alle 20 mg/kg. Opiskelijaruokailussa tarjotaan opiskelijan luvalla gluteenitonta kauraa tai gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä ruokia.

Allergia

  1. a) Vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine: Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiareaktioiden aiheuttajat. Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla opiskelijalle sopivilla ruoka-aineilla. Ruokavalio perustuu lääkärin tekemään taudinmääritykseen ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Kaikista vaikeita oireita aiheuttavista ruoka-aineista tarvitaan lääkärintodistus, vaikka niitä ei korvattaisikaan muulla ruoalla. Jos ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoitukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma.
  2. b) Lievät itsestään ohittuvat oireet: Jos opiskelija saa lieviä oireita huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Opiskelija ei tällöin tarvitse erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosipitoiset maitotuotteet korvataan vähälaktoosisilla tai laktoosittomilla valmisteilla. Täysin laktoositon ruokavalio edellyttää lääkärintodistusta.

Kasvisruokavalio ja uskonnollisista sysistä noudatettavat ruokavaliot

Kasvisruokavaliota noudattaville opiskelijoille tarjotaan kasvisruokaa, jossa on viljavalmisteiden, kasvisten, hedelmien, marjojen lisäksi eläinkunnan tuotteita, kuten maitovalmisteita ja kananmunaa (lakto-ovovegetaarinen ruokavalio). Kouluissa ei tarjota vegaaniruokaa. Uskontoon perustuvassa ruokavaliossa sianliha, naudanliha tai verituotteet korvataan pääsääntöisesti lakto-ovovegetaarisella ruokavaliolla.

 

Ilmoita erityisruokavalioista tai pidempiaikaisesta poissaolosta suoraan keittiölle

Keittiöiden yhteystiedot:

  • Lounasravintola Appetito, VAMIA Hansakampus, Ruutikellarintie 2, puh. 0405689400
  • Lounasravintola Melinda, VAMIA Sampokampus, Sepänkyläntie 16, puh. 0406428357
  • Campus Lykeionin keittiö, Kirkkopuistikko 27, puh. 0406213662

 

Muista myös nämä!

Id-kortin käyttöohje:

ID -KORTTIohjeistus VAMIAn opiskelijoille

Välipala- ja kahviautomaatit:

Jäikö aamupala välistä? Vai kurniiko maha iltapäivätuntien jälkeen? Välipala- ja kahviautomaatit auttavat pieneen nälkään. Katso niiden sijainnit tästä.