Ruokalistan laadinnassa käytämme kuuden viikon kiertävää perusruokalistaa. Ruokalistassa huomioidaan mm. juhlapyhät, sesonkikohtaiset raaka-aineet, erityisruokavaliot ja ravitsemukselliset näkökulmat.

Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravintosuosituksia. Yhteistyö Kasvatus- ja opetusviraston sekä kaupungin ravitsemusterapeuttien kanssa vahvistaa lapsille kohdennetussa ruokalistasuunnittelussa huomioonotettuja ravitsemusasioita ja kasvatuksellisia näkökulmia.

Ateria koostuu: lämmin ruoka, salaatti/lämmin kasvislisäke, näkkileipä, maito.
Keittopäivinä on tarjolla pehmeä leipä tai jälkiruoka.

Peruskoulujen ruokalista

 

Erityisruokavaliot Vaasan kaupungin perusopetuksessa

(Sosiaali- ja terveysvirasto/Kasvatus- ja opetusvirasto/Terveyspalvelut  8/2017)

Kouluruokailun tavoitteena on tukea oppilaan kasvua, kehitystä sekä hyviä ruokailutottumuksia. Vaasan kouluissa tarjotaan oppilaille erityisruokavalion mukaista ruokaa, mikäli siihen on selvät lääketieteelliset tai eettiset syyt.

Kouluruokailussa erityisruokavalio toteutetaan siten, että lapsi ei saa mitään itselleen sopimatonta ruoka-ainetta. Erityisruokavaliota noudattavan lapsen ruokalista laaditaan mahdollisimman paljon muiden lasten ruokalistaa muistuttavaksi. “Ilmoitus erityisruokavaliosta” -lomakkeen kohtaan “Muuta huomioitavaa” kirjataan ruokailutilanteessa huomioitavat asiat, kuten esim. lieviä allergisia oireita aiheuttavien kasvisten syrjään siirtäminen. Todistusta vaativat erityisruokavaliot tarkastetaan lääkärintodistuksen voimassaoloajan mukaisesti.

Lääkärintodistusta ei edellytetä vähälaktoosisessa ruokavaliossa, kasvisruokavaliossa eikä uskonnollisiin syihin perustuvassa ruokavaliossa, vaan näistä tehdään ilmoitus terveydenhoitajan kautta “Ilmoitus erityisruokavaliosta” -lomakkeella.

  • Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja pitää erityisruokavalioista luokkakohtaista listaa koulujen keittiöille. Lääkärintodistukset toimitetaan kouluterveydenhoitajalle. Keittiöhenkilökunta ei ota vastaan todistuksia.

Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita (ohimenevä suun kutina tai kirvely tai ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä. Näin ollen lievistä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita välttötodistusta. Mitään ruoka-ainetta ei vältetä varmuuden vuoksi.

Kouluilla on kasvisruokavaliomahdollisuus. Vaihtoehtoina ovat lakto-ovovegetaarinen ruokavalio tai lakto-ovovegetaarinen ruokavalio + kala. Alakouluissa kasvisruokavaihtoehto tarjotaan vain, mikäli kotona noudatetaan samaa ruokavaliota. Kasvisruokavaliomahdollisuus tarjotaan niille oppilaille, jotka eivät noudata muuta erityisruokavalioita. Kasvisruokavaliosta täytetään erillinen tiedote, jonka saa oman koulun terveydenhoitajalta.

  • Jos erityisruokavaliota tarvitseva oppilas on pois koulusta, pyydetään ilmoitusta poissaolosta koulun ruokailusta vastaavalle henkilölle. Näin vältytään valmistamasta turhaan erityisruokaa. Mikäli eritysruokavalioannosta ei ole nautittu kahteen viikkoon ilman perusteltua syytä, katsotaan sen valmistus tarpeettomaksi.

Kouluterveydenhoitaja voi huoltajan luvalla informoida opettajaa eritysruokavaliosta lomakkeella “Tiedote oppilaan erityisruokavaliosta”.

  • Erityisruokavaliossa tapahtuvista muutoksista otetaan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan ja jos erityisruokavalion toteuttamisessa ilmenee ongelmia, toivotaan huoltajan yhteydenottoa kouluterveydenhoitajaan ja koulun keittiöön.
  • Erityisruokavaliota tarvittaessa tulee olla yhteydessä koulun terveydenhoitajaan, jolta saadaan “Ilmoitus erityisruokavaliosta” -lomake. Lomake toimitetaan täytettynä mahdollisen lääkärintodistuksen kanssa terveydenhoitajalle, joka toimittaa ilmoituksen erityisruokavaliosta keittiöhenkilökunnalle. Lääkärintodistuksia säilytetään koulun terveydenhoitajalla.

 

Diabetes

Ruoka on samaa kuin muidenkin oppilaiden ruoka. Huoltajan tulee tarvittaessa toimittaa diabetesta sairastavan oppilaan henkilökohtainen ateriasuunnitelma koulun rehtorille, joka välittää tiedon keittiön henkilökunnalle.

Keliakia

Vehnä, ohra, ruis korvataan gluteenittomilla viljoilla ja gluteenittomilla valmisteilla, joiden analysoitu gluteenipitoisuus on gluteenia alle 20 mg/kg. Kouluruokailussa tarjotaan vanhempien luvalla gluteenitonta kauraa tai gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä ruokia.

Allergia

a) Vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine: Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiaoireiden aiheuttajat. Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla oppilaille sopivilla ruoka-aineilla. Ruokavalio perustuu lääkärin tekemään taudinmääritykseen ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Kaikista vaikeita oireita aiheuttavista ruoka-aineista tarvitaan lääkärintodistus, vaikka niitä ei korvattaisikaan muulla ruoalla. Jos ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoitukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma.

b) Lievät itsestään ohittuvat oireet: Jos oppilas saa lieviä oireita huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Oppilas ei tällöin tarvitse erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta. Oppilaan on tärkeä oppia syömään monipuolisesti. Mitä useampia ruoka-aineita ruokavaliossa vältetään, sitä vaikeampaa on saada koostetuksi ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosipitoiset maitotuotteet korvataan vähälaktoosisilla tai laktoosittomilla valmisteilla. Vähälaktoosisesta ruokavaliosta riittää vanhempien ilmoitus. Täysin laktoositon ruokavalio edellyttää lääkärintodistusta.

Kasvisruokavalio ja uskonnollisista syistä noudatettavat ruokavaliot

Kasvisruokavaliota noudattaville oppilaille tarjotaan kasvisruokaa, jossa on viljavalmisteiden, kasvisten, hedelmien, marjojen lisäksi eläinkunnan tuotteita, kuten maitovalmisteita ja kananmunaa (lakto-ovovegetaarinen ruokavalio). Kouluissa ei tarjota vegaaniruokaa. Uskontoon perustuvassa ruokavaliossa sianliha, naudanliha tai verituotteet korvataan pääsääntöisesti lakto-ovovegetaarisella ruokavaliolla.