Ruokalistan laadinnassa käytämme kuuden viikon kiertävää perusruokalistaa. Ruokalistassa huomioidaan mm. juhlapyhät, sesonkikohtaiset raaka-aineet, erityisruokavaliot ja ravitsemukselliset näkökulmat.

Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia. Toimimme yhteistyössä Kasvatus- ja opetusviraston, kaupungin ravitsemusterapeuttien ja terveyden edistämisyksikön kanssa. Yhteistyön tavoitteena on edistää lasten hyvinvointia ravitsemuksen näkökulmasta.

Ateria koostuu: lämmin ruoka, salaatti/lämmin kasvislisäke, näkkileipä, maito.
Keittopäivinä on tarjolla pehmeä leipä tai jälkiruoka.

Ruokalista päiväkodeille sekä kaupungin perhepäivähoidolle

 

Erityisruokavaliot Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksessa

(Sosiaali- ja terveysvirasto/Varhaiskasvatus Terveyspalvelut 8/2017)

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen kasvua, kehitystä sekä hyviä ruokailutottumuksia. Vaasan varhaiskasvatuksessa tarjotaan lapsille erityisruokavalion mukaista ruokaa, mikäli siihen on selvät lääketieteelliset tai eettiset syyt.

Varhaiskasvatuksessa erityisruokavalio toteutetaan siten, että lapsi ei saa mitään itselleen sopimatonta ruoka-ainetta. Erityisruokavaliota noudattavan lapsen ruokalista laaditaan mahdollisimman paljon muiden lasten ruokalistaa muistuttavaksi. “Ilmoitus erityisruokavaliosta” -lomakkeen kohtaan “Muuta huomioitavaa” kirjataan ruokailutilanteessa huomioitavat asiat, kuten esim. lieviä allergisia oireita aiheuttavien kasvisten syrjään siirtäminen. Todistusta vaativat erityisruokavaliot tarkastetaan lääkärintodistuksen voimassa oloajan mukaisesti.

Lääkärintodistusta ei edellytetä vähälaktoosisessa ruokavaliossa, kasvisruokavaliossa eikä uskonnollisiin syihin perustuvassa ruokavaliossa, vaan näistä tehdään ilmoitus terveydenhoitajan kautta “Ilmoitus erityisruokavaliosta” -lomakkeella.

  • Päiväkodin johtaja tai perhepäivähoidon ohjaaja pitää erityisruokavaliosta listaa keittiöille ja tarvittavat lääkärintodistukset toimitetaan heille. Keittiöhenkilökunta ei ota vastaan todistuksia.

Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita (ohimenevä suun kutina tai kirvely tai ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä. Näin ollen lievistä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita välttötodistusta. Mitään ruoka-ainetta ei vältetä varmuuden vuoksi.

Varhaiskasvatuksessa on kasvisruokavaliomahdollisuus ja sitä tarjotaan vain, mikäli kotona noudatetaan samaa ruokavaliota. Vaihtoehtoina ovat lakto-ovovegetaarinen ruokavalio tai lakto-ovovegetaarinen ruokavalio + kala. Kasvisruokavaliomahdollisuus tarjotaan niille lapsille, jotka eivät noudata muuta erityisruokavaliota. Kasvisruokavaliosta täytetään erillinen tiedote, jonka saa päiväkodin johtajalta tai perhepäivähoidon ohjaajalta.

  • Jos erityisruokavaliota tarvitseva lapsi on pois hoitopaikasta, pyydetään ilmoitusta poissaolosta päivähoidon ruokailusta vastaavalle henkilölle. Näin vältytään valmistamasta turhaan erityisruokaa. Mikäli erityisruokavalioannosta ei ole nautittu kahteen viikkoon ilman perusteltua syytä, katsotaan sen valmistus tarpeettomaksi.
  • Erityisruokavaliossa tapahtuvista muutoksista otetaan yhteyttä päiväkodin johtajaan tai perhepäivähoidon ohjaajaan. Jos erityisruokavalion toteuttamisessa ilmenee ongelmia, toivotaan huoltajan ottavan yhteyttä lapsen hoitopaikkaan.
  • Erityisruokavaliota tarvittaessa tulee olla yhteydessä päiväkodin johtajaan tai perhepäivähoidon ohjaajaan, jolta saadaan “Ilmoitus erityisruokavaliosta” -lomake. Lomake toimitetaan täytettynä mahdollisen lääkärintodistuksen kanssa päiväkodin johtajalle tai perhepäivähoidon ohjaajalle, joka toimittaa ilmoituksen erityisruokavaliosta keittiöhenkilökunnalle. Lääkärintodistuksia säilytetään kyseisessä varhaiskasvatuksen yksikössä.

 

Diabetes

Ruoka on samaa kuin muidenkin lasten ruoka. Huoltajan tulee tarvittaessa toimittaa diabetesta sairastavan lapsen henkilökohtainen ateriasuunnitelma päiväkodin johtajalle tai perhepäivähoidon ohjaajalle, joka välittää tiedon keittiön henkilökunnalle.

Keliakia

Vehnä, ohra, ruis korvataan gluteenittomilla viljoilla ja gluteenittomilla valmisteilla, joiden analysoitu gluteenipitoisuus on gluteenia alle 20 mg/kg. Varhaiskasvatuksessa tarjotaan vanhempien luvalla gluteenitonta kauraa tai gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä ruokia.

Allergia

a) Vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine: Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiareaktioiden aiheuttajat. Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla lapselle sopivilla ruoka-aineille. Ruokavalio perustuu lääkärin tekemään taudinmääritykseen ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Kaikista vaikeita oireita aiheuttavista ruoka-aineista tarvitaan lääkärintodistus, vaikka niitä ei korvattaisikaan muulla ruoalla. Jos ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoutukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma.

b) Lievät itsestään ohittuvat oireet: Jos lapsi saa lieviä oireita huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Lapsi ei tällöin tarvitse erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta. Lapsen on tärkeä oppia syömään monipuolisesti. Mitä useampia ruoka-aineita ruokavaliossa vältetään, sitä vaikeampaa on saada koostetuksi ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosipitoiset maitotuotteet korvataan vähälaktoosisilla tai laktoosittomilla valmisteilla. Vähälaktoosisesta ruokavaliosta riittää vanhempien ilmoitus. Täysin laktoositon ruokavalio edellyttää lääkärintodistusta.

Kasvisruokavalio ja uskonnollisista syistä noudatettavat ruokavaliot

Kasvisruokavaliota noudattaville lapsille tarjotaan kasvisruokaa, jossa on viljavalmisteiden, kasvisten, hedelmien, marjojen lisäksi eläinkunnan tuotteita, kuten maitovalmisteita ja kananmunaa (lakto-ovovegetaarinen ruokavalio). Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa ei tarjota vegaaniruokaa. Uskontoon perustuvassa ruokavaliossa sianliha, naudanliha tai verituotteet korvataan pääsääntöisesti lakto-ovovegetaarisella ruokavaliolla.