IMG_E0760

Siivoustyön arvostus näkyy tekijälleen

TeeSen puhdistuspalveluiden työnjohtaja Katja Mäenpää on todellinen siivousalan konkari, jolle käsillä tekemisen taito ja työn ilo ovat siirtyneet äidin perintönä. Jo 17-vuotiaana alkanut ura laitoshuoltajana on monien välivaiheiden kautta edennyt lähiesihenkilötyön ammattitutkintoon ja lähiesihenkilön tehtäviin. Arjessa Katja mahdollistaa, että hänen ”laajennetun perheensä” eli noin 30 laitoshuoltajan työ sujuu sijaisjärjestelyineen, lomineen, tarviketilauksineen ja välineineen mitä moninaisemmissa siivouskohteissa.

Katja Mäenpää, työnjohtaja, puhdistuspalvelut, TeeSe Botnia

Katja on työskennellyt puhdistusalalla yli 30 vuotta ja viihtyy TeeSessä. Lähiesihenkilön tehtävässä hän hyödyntää pitkää kokemustaan niin laitoshuoltajana kuin työnjohtajana, ja käyttää vuosien varrella hiomiaan vuorovaikutustaitojaan sekä TeeSen asiakkaiden että laitoshuoltajien kanssa toimiessaan. Lähiesimiestutkinnon Katja on suorittanut jopa tuplasti: toisen kerran siirtyessään TeeSelle, kun työnantaja tarjosi koulutuksen työn ohella.

–  Se oli hyvää kertausta, Katja toteaa nauraen.

Yhä enemmän positiivista palautetta

Ajat ovat muuttuneet ja ala siinä mukana. Varsinkin hallinnossa ja suunnittelussa asioihin pitää Katjan mukaan reagoida yhä nopeammin. Toisaalta myös positiivista palautetta on alkanut kuulua asiakkailta aiempaa enemmän.

– Puhdistusala on koko ajan kehittynyt, ja kehitys on iskostunut meillä toimintatapoihin. ”Ketterä kehittyjä” kuvaa siinä mielessä hyvin TeeSen puhdistuspalveluja, että monia asioita viedään samaan aikaan eteenpäin. Välillä se voi vaatia huumoria ja pientä tunteiden purkamistakin. Paras onnistumisen tunne tulee kuitenkin siitä, kun TeeSen asiakkaalta tulee hyvää palautetta laitoshuoltajan työstä. Silloin tiedän, että ollaan yhdessä onnistuttu ja olen iloinen työntekijän puolesta. Toki sekin pitää osata ottaa palautteena, että jos mitään ei kuulu, kaikki on hyvin, Katja kertoo.

Kun jokainen työskentelee omalla persoonalla, siitä tulee paras lopputulos.

Työn lopputuloksen kannalta on Katjan mielestä tärkeintä, että jokainen saa olla oma itsensä. ­
– Kun jokainen työskentelee omalla persoonalla, siitä tulee paras lopputulos. Yritän itse pitää pienen pilkkeen silmäkulmassa ja löytää aina asioista positiivisen puolen. Minulla on TeeSessä niin hyvät työkaverit ja ihanat laitoshuoltajat, että parempaa en voisi toivoa.

Hyvää työtä ja etenemismahdollisuuksia

Katja toivoo, että ihmiset saataisiin kiinnostumaan puhdistusalasta ja että alalle saataisiin myös nuorisoasteen koulutusta. Katja itse on hyvä esimerkki siitä, että alalla on mahdollista päästä eteenpäin ja kouluttautua halutessaan lisää. Työssä on monia muitakin hyviä puolia.

­– Voin tarjota suurimmalle osalle laitoshuoltajista kokoaikatyön, enkä ole selän takana kyyläämässä, eli työ on hyvin itsenäistä. Laitoshuoltaja on työssään tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, ja hänestä tulee osa siivouskohteen työyhteisöä. Esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa laitoshuoltaja on myös oheiskasvattaja. On palkitsevaa nähdä työn jälki ja työ on hirmu arvostettua. Sen kokee työtä tehdessä, kun tekee työnsä hyvin.

Työssä puhelin kulkee aina mukana, joten vapaalla Katja ei juuri kännykkää vilkuile.

Katjan vastuualueella on monenlaisia puhdistuskohteita laidasta laitaan, muun muassa työmaaparakkeja, kouluja,  uimahalli, päiväkoteja, toimistoja  ja satama. Kaikki kohteet ovat Katjalle tuttuja työn suunnittelun osalta, mutta välillä työnjohtajalle itselleenkin tekee hyvää päästä sijaiseksi kentälle.

­– On aivan ihanaa päästä välillä laitoshuoltajan töihin, jos hallinnossa on haastavia asioita. Se auttaa jaksamaan ja rauhoittaa päänsisäisen myllerryksen.

Työssä puhelin kulkee aina Katjan mukana, joten vapaalla hän ei juuri kännykkää vilkuile. Vapaa-ajan hän rauhoittaa perhe-elämälle puolison ja Pörrö-kissan sekä aikuisen tyttärensä kanssa. Katja rakastaa musiikin kuuntelua aina iskelmästä heviin. Kun Katja kaipaa käsillä tekemistä, hän nappaa käsiinsä sukkapuikot ja loihtii kuviollisia villasukkia. Parhaillaan työn alla ovat oman mallin mukaan neulotut kettusukat.