Riikka ja Maarit_Aromi_isokuva (1)

Ruokapalvelujen Aromi-järjestelmä laajenee ja kehittyy

TeeSe Botnian kaikissa keittiöissä on vuodesta 2022 lähtien ollut käytössä Aromi14-tuotannonohjausjärjestelmä. Elo-syyskuun 2023 aikana se on otettu käyttöön myös Mustasaaren ja Maalahden sote-keittiöissä, jotka tulivat mukaan TeeSen toimintaan alkuvuodesta. Näin koko ruoantuotantoprosessia pystytään hallinnoimaan samassa järjestelmässä. Myös kaikkien yksiköiden ruokalistat ja ruokalajien ravintoarvot ovat yleisön nähtävillä. Aromi-tiimi kouluttaa parhaillaan uusia käyttäjiä, sillä myös kotipalveluaterioiden tilaus siirtyy Aromiin.

Aromi-järjestelmää on kehitetty ja laajennettu ruokapalvelujen toiminnassa TeeSen perustamisesta lähtien. Syy tähän on selvä: kun kaikki ruokapalveluihin liittyvät tiedot ovat samassa järjestelmässä, manuaalista työtä asiakkaiden tilausten vastaanottamiseen, ruokalistojen, tuotantolistojen ja raaka-ainetilausten laadintaan sekä tuotteiden ja aterioiden laskutukseen tarvitaan vähemmän.

– Nykyisen Aromi-järjestelmän käyttö parantaa ruokapalvelujen kustannustehokkuutta ja toimitusvarmuutta merkittävästi. Samalla se myös antaa ruokapalvelujen ammattilaisillemme enemmän aikaa keskittyä ydintehtäväänsä, eli maistuvan ja ravitsevan ruoan valmistamiseen sekä asiakaspalveluun. On myös todella tärkeää, että järjestelmän kautta saadaan tiedot asiakkaille tilatuista erityisruokavalioista, sanoo johtaja Minna Jokinen TeeSen Ruokapalveluista.

Terveyttä edistävää, maistuvaa ruokaa kaikille vauvasta vaariin

TeeSen ruokapalvelujen reseptiikkaa ohjaavat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset, jotka on laadittu erikseen kullekin asiakasryhmälle: ikääntyneille, sairaalahoidossa oleville, koululaisille, varhaiskasvatuksessa oleville lapsille jne.

– Aromin ravintoarvolaskennan avulla pystymme takaamaan suositusten mukaisen ja terveyttä edistävän ruuan, mutta tietysti myös maku ja ulkonäkö ohjaavat vahvasti reseptiikan kehitystä. Henkilöstöltämme tulevan palautteen lisäksi teemme asiakastyytyväisyyskyselyiden perusteella tarvittaessa muutoksia ruokalistoihin ja resepteihin. Viimesyksyisten asiakastyytyväisyyskyselyiden perusteella saimme erityisesti palvelutaloista todella hyvää palautetta: asteikolla 1–5 oli arvio vähintään 4 joka osa-alueella, kun kysyttiin esimerkiksi ruuan mausta, ulkonäöstä ja ruokalajien vaihtelevuudesta, Minna kertoo.

TeeSen Aromi-järjestelmään on viety kaikki keittiöiden käytössä olevat ruokareseptit. Näin jokaisesta aterianosasta saadaan automaattisesti näkyviin ravintoarvot ja ainesosat. Nämä tiedot, kuten myös kaikkien TeeSen asiakaskohteiden ruokalistat, ovat yleisesti nähtävillä TeeSen verkkosivuilla, Ruokalistat-osiossa. (https://aromimenu.cgisaas.fi/VaasaAromieMenus/FI/Default/_/)

Koska asiakaskuntamme makutottumukset ja toiveet vaihtelevat suuresti, on keittiöillä aina mahdollisuus lisätä tai vähentää esimerkiksi reseptin sisältämiä mausteita, jotta tarjoamamme ruoka vastaisi mahdollisimman hyvin asiakkaan odotuksia.

Aromi-tiimi auttaa

Aromi-järjestelmän kehittämisestä sekä käyttötuesta keittiöille ja asiakkaille vastaa TeeSen oma Aromi-tiimi. Tuotantovastaava Riikka Hirvonen huolehtii eri asiakasryhmien ruokalistasuunnittelusta keittiöiden ja palveluesimiesten toiveiden pohjalta. Aromi-tiimi myös luo ohjelmaan uutta reseptiikkaa sekä muokkaa olemassa olevia reseptejä keittiöiden palautteiden tai raaka-ainemuutosten perusteella. Varsinainen tuotekehitysvastuu on kuitenkin TeeSen keittiöillä, joissa uusia reseptejä ja tuotteita testaan, ja olemassa olevia hiotaan.

– Koska asiakaskuntamme makutottumukset ja toiveet vaihtelevat suuresti, on keittiöillä aina mahdollisuus lisätä tai vähentää esimerkiksi reseptin sisältämiä mausteita, jotta tarjoamamme ruoka vastaisi mahdollisimman hyvin asiakkaan odotuksia. Suolan määrän suhteen on oltava tarkkana, jotta sen määrä ruoissa pysyy suositusten puitteissa. Tästä syystä ruoan mahdollisessa lisämaustamisessa suosimme muita mausteita. Aromissa olevat reseptit ovat siis ns. perusreseptejä, jotka on keittiöillä testattu toimivaksi, Riikka kertoo.

Kaksi tiimin naispuolista jäsentä toimistossaan
Tuotantovastaava Riikka Hirvonen ja palveluohjaaja Maarit Piipponen toimistollaan. Kuvasta puuttuu tiimin kolmas jäsen, palveluohjaaja Piia Sihvonen.

Aromi-tiimin palveluohjaajat Piia Sihvonen ja Maarit Piipponen käyttävät valtaosan työajastaan keittiöiden henkilöstön ja asiakkaiden kouluttamiseen järjestelmän käytössä, sekä tukevat näitä tarvittaessa puhelimitse. He ylläpitävät myös reseptiikkaa sekä järjestelmän tuote-, toimittaja- ja laskutustietoja.

Uutta – kotipalveluateriat siirtyvät Aromiin

Lokakuun alusta lähtien Aromi-järjestelmällä pystytään tekemään myös kotipalveluaterioiden ateriatilauksia. Maalahden ja Mustasaaren kotipalveluiden henkilökunnan kouluttaminen on jo aloitettu; tavoitteena on siirtyä samaan käytäntöön myös Vaasan alueen kotipalveluissa marraskuussa.

Entä mihin suuntaan Aromia voitaisiin kehittää seuraavaksi?

– Moni asia riippuu tietysti siitä, miten ravitsemussuositukset ja ruokatrendit muuttuvat.  Mutta ainakin hävikin seurannan osalta meillä voisi olla tulevaisuudessa mahdollisuus siirtyä manuaalisesta seurannasta kohti automaattipuntareita ja hävikin tarkkaa määrittelyä euroissa, Riikka pohtii.