– Hankinta-alan töihin järjestetään jonkin verran täsmäkoulutusta, mutta kyllä kokemuksestakin on apua, kertoo Ari Hietaharju.
Ari työskentelee TeeSen hankinta-asiantuntijana omaan kaupallisen alan koulutukseensa nojaten ja lähes 20 vuoden kokemuksella hankinnasta. Ari työskenteli pitkään Seinäjoen keskussairaalan hankinta-asiantuntijana.
– Muutosta lähdin hakemaan, ja sillä tiellä ollaan. TeeSen tarjoama etätyömahdollisuus on ollut tosi tärkeä, ja se myös mahdollisti työskentelyn entisessä kotikaupungissani Vaasaan.
Pienessä yksikössä tehtäviä jaetaan tarvittaessa työtilanteenmukaan tiimin kesken, eikä kukaan jää yksin.
TeeSen kuusihenkinen hankinta-asiantuntijoiden tiimi koostuu Arin lisäksi viidestä kollegasta, joista yksi toimii hankintapäällikkönä. Tiimin työ koostuu Vaasan kaupungin, Vaasan kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen ja TeeSen suorien tai välillisten omistajien hankintojen hoitamisesta. On palvelu- ja tavarahankintoja, yhteishankintoja sekä erillishankintoja. TeeSen hankintatiimin kautta kulkevat esimerkiksi Onkilahden skeittiparkin kahvilapalvelujen hankinta, koulujen, päiväkotien ja toimistojen kalustehankinnat, rakennusurakat ja vaikkapa sähköautojen latausasemat. Tarjouspyyntöjen laatimisen lisäksi hankintatiimi hoitaa hankinnat tarvittaessa sopimuspapereita myöten kuntoon.
Huolellisesti ja maltilla
Työn päätavoitteena on Arin mukaan aina onnistunut hankinta: että hankintaa esittävä yksikkö saa tarpeen mukaisia ja mieleisiä tuotteita tai palveluita.
– Silloin tarjouspyyntö on helppo laatia, kun on tarkasti tiedossa, mitä tarvitaan. Tässä työssä huolellisuus on tärkeää, ja virheitä välttämällä säästyy paljolta ”turhalta työltä”. Myös maltti on valttia, sillä joskus voi olla töitä pitkästi jonossa. Hankintaprosesseja on aina useampia käynnissä ja prosessit kestävät useammasta viikosta kuukausiin, Ari kuvailee työtään.
Työ opettaa ja yhteishenki kantaa
Parasta hankinta-asiantuntijan työssä on Arista työn mielenkiintoisuus ja vaihtelevuus. Samalla kun hankintaa valmistelee, saa perehtyä uusiin asioihin, joihin ei omassa arjessa välttämättä törmää.
– Viimeisin mielenkiintoinen aihe, johon tuli perehdyttyä, oli sähköautojen latausasemat, kertoo Ari.
Arille on henkilökohtaisesti tärkeää, että pienessä yksikössä tehtäviä jaetaan tarvittaessa työtilanteenmukaan tiimin kesken, eikä kukaan jää yksin. Siitä muodostuu myös hyvä yhteishenki.
– Olemme palveluyksikkö, joten vaikka meillä on jaettu tehtäviä, yhteisen tekemisen pitää näkyä ulospäin, Ari pohtii.
Hankintatiimillä riittää yhteistä tekemistä myös työajan ulkopuolella: neljä tiimin jäsentä on innostunut padelin pelaamisesta ja suuntaa kerran viikossa kulkunsa padel-halliin, kun työkoneet sammuvat. Ari on pitkän linjan sulkapalloilija, joka iloitsee, että työporukasta löytyy muitakin mailapeleistä kiinnostuneita. Arin työhuoneen ”vakiovarustukseen” kuuluu padel-mailan lisäksi talvikaudella myös hiihtovarusteet.
– Öjbergetin ladut olen jo käynyt moneen kertaan katsastamassa.
Kun ammattina on niin tavaroiden kuin palveluiden hankinta, herää kysymys, miten tarkkaan Ari kotona ollessaan suunnittelee omia hankintojaan tai tekee vertailua? Entä saavatko Arin jo omilleen muuttaneet lapset tehdä omat hankintansa ilman isällisiä neuvoja?
– Tuota en ainakaan myönnä, taitaa tapahtua automaattisesti huomaamatta, Ari kuittaa hymyillen.