Bannerikuva_Fjuul (2560 x 1920 px)

Teeseläiset kuntoilivat ja voittivat 20 000 euroa hyväntekeväisyyteen

TeeSen henkilökunnasta koostunut joukkue vei upean voiton LähiTapiolan järjestämässä liikuntakampanjassa. Tuloksena saimme paitsi hyvää mieltä ja liikunnan iloa, myös valtuuden päättää, millaiseen toimintaan LähiTapiolan 20 000 euron hyväntekeväisyyslahjoitus kohdennetaan. Lue, mitä hyvää saimme aikaan.

TeeSe voitti syksyllä 2023 LähiTapiolan järjestämässä Fjuul-kampanjassa (TeeSessä nimellä ”Tule mukaan liikkumaan”) Pohjanmaan aktiivisimman työpaikan tittelin ja oikeuden päättää LähiTapiolan 20 000 euron lahjoituksen hyväntekeväisyyskohteen. TeeSestä mukana oli kymmeniä työntekijöitä eri toimialoilta.

– Henkilökunnasta suuri osaa liikkuu paljon työpäivänsä aikana. Oli hienoa, että meiltä osallistui kampanjaan myös toimistotyötä tekeviä teeseläisiä. Liikkeelle saatiin siis niitäkin, jotka liikkuvat vähemmän työnsä puolesta, kertoo TeeSen työkykykoordinaattori Niina Jokelainen.

Mielenterveyttä ja mahdollisuuksia lapsille ja nuorille

Voiton ratkettua kysyimme kilpailuun osallistuneelta henkilökunnaltamme, millaiseen yleishyödylliseen kohteeseen palkintosumma lahjoitettaisiin. Yli puolet osallistujista kannatti lasten, nuorten ja perheiden tukemista, joko mielenterveystyön kautta tai vähävaraisia perheitä auttamalla.

– Palkintosumma on merkittävä, ja siksi halusimme käyttää sen kahteen erilliseen kohteeseen. Lahjoituskohteiksi valittiin Vaasan Hope ry ja Mieli Pohjanmaa ry:n lasten ja nuorten parissa tehtävä työ, Niina jatkaa.

Palkitsemistilaisuus järjestettiin 12.12.2023 LähiTapiola Pohjanmaan toimipisteessä Vaasassa, ja voittorahat luovutettiin valitsemillemme hyväntekeväisyyskohteille jo ennen vuodenvaihdetta. Lahjoituksen käyttötarkoituksesta pääsimme kuulemaan järjestöiltä lisää tammi-helmikuussa.

TeeSen työkykykoordinaattori Nina Jokelainen ja toimitusjohtaja Sanna Ihanamäki ottivat vastaan LähiTapiola Pohjanmaan onnittelut ja diplomin Hannah Malkamäeltä TeeSen joukkueen puolesta.

Tukea harrastustoimintaan ja hygieniaan

Kristiina Brisk-Mosander, Vaasan Hope ry:n vapaaehtoinen tiiminvetäjä, kertoo 10 000 euron palkintosumman olevan merkittävä tuki Vaasan ja lähikuntien lapsiperheitä auttavalle Hope ry:lle. Yhdistyksessä summa tullaan käyttämään vuoden 2024 aikana kahteen keskeiseen asiaan: avustettavien perheiden lasten ja nuorten harrastustukiin sekä perheille jaettaviin hygieniatuotteisiin ja alusvaatteisiin.

Hope Vaasan toimitilat ja lahjoitusten vastaanotto on Kauppapuistikon ja Raastuvankadun kulmassa.

– Lahjoitus käytetään siis todella arkisiin, mutta sitäkin tärkeämpiin asioihin. Apumme piirissä oli vuonna 2023 yhteensä 210 asiakasperhettä, joissa on yhteensä 522 lasta, kertoo Kristiina.

Hopen toiminta perustuu 100-prosenttisesti vapaaehtoistyöhön ja lahjoitusvaroihin. Kyse on matalan kynnyksen toiminnasta, jossa vapaaehtoiset konkreettisesti näkevät, miten apu menee perille.

– Perhe voi täyttää itse avunpyyntölomakkeen netissä, ja perheitä myös ohjataan esim. neuvoloista. Pakkaamme avustuspussit täällä, ja perheet käyvät itse noutamassa ne.

Hopen avustuspussit sisältävät lasten ja nuorten vaatteiden ja ohella lähes aina hygieniatuotteita, kuten hammastahnaa, shampoota ja pesuainetta, sekä uusia alusvaatteita.

– Hygieniatuotteet ovat todella tarpeellisia, koska niitä ei käytettynä voi lahjoittaa. On esimerkiksi perheitä, joissa vanhemmat kertovat tinkivänsä omien hampaiden harjauksesta, jotta hammastahnaa riittäisi lapsille, ja joissa shampoota jatketaan vedellä, Kristiina kertoo.

Jos avustustarve koskee lapsen tai nuoren harrastustoimintaa, Hope maksaa harrastustukea suoraan harrastustoimintaa järjestävälle taholle koko toimintakauden ajan. Näin lapselle pystytään turvaamaan säännöllinen harrastus tai sen jatkuminen.

Hope ry on toiminut Vaasassa vuodesta 2017 lähtien, ja yhdistys toivottaa tervetulleiksi riveihinsä uusia vapaaehtoisia. Työhön liittyy lahjoitusvaatteiden lajittelua, avustuspussien pakkaamista ja luovuttamista perheille. Yhdistystä voi myös tukea lahjoittamalla hyväkuntoisia lasten ja nuorten vaatteita, tai vastaamaan yhdistyksen erityisiin ”etsintäkuulutuksiin” somessa. Joskus haussa voi olla erityisempää vaatetta, kuten vaikkapa vanhojentanssipuku perheen nuorelle.

Tukea lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyteen

Myös toinen avustuskohteemme, Mieli Pohjanmaan Lapset, nuoret, perheet -yksikkö tukee Vaasan alueen peruskouluikäisiä sekä toisen asteen nuoria sekä näiden vanhempia. Yksikön vastaava asiantuntija Piia Hägen kertoo, että avullamme saatu 10 000 euron lahjoitus kohdistetaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen sekä tunne-, kaveri- ja ihmissuhdetaitojen kehittämiseen pienryhmissä Pohjanmaan alueella.

Yksikkö tarjoaa esimerkiksi yhteistyössä oppilashuollon kanssa pienryhmätoimintaa interventiona lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea mm. tunne- ja vuorovaikutustaitoihin muiden kanssa, sekä pienryhmiä lasten ja nuorten vanhemmille.

– Työskentelytapamme on ainutlaatuinen, sillä se perustuu hyväksyntä- ja arvopohjaiseen lähestymistapaan (HOT), samoin kuin jo vaasalaiskoulujen aktiivisessa käytössä oleva tarinallinen pelimme Magis – Riimulehdon tarina ja Magis – Maaginen maailma, kertoo Piia.

Pohjanmaan Mieli ry:n ja Jyväskylän yliopiston kehittämät Magis-pelisovellukset ovat ladattavissa maksutta sovelluskaupoissa.

– Pelit on kehitetty Hyvä olla koulussa -hankkeemme puitteissa, yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen (prof. Raimo Lappalaisen johdolla) kanssa, ja niiden on tutkitusti todettu vähentävän koulukiusaamista luokkatasolla. Pelin voi kuka tahansa ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta. Myös yläkoululaisille on kehitetty Hyvä arki -hankkeessa vastaava selainpohjainen Nuorten Kompassi -verkko-ohjelma.

Piian mukaan TeeSen heille ohjaamasta lahjoituksesta ollaan saamassa valtava apu pienryhmätyöskentelyn jalkauttamiseen Vaasan alueella.


-Sen ansiosta näyttää mahdolliselta, että voimme palkata toisen työntekijän vetämään lasten, nuorten ja vanhempien pienryhmiä Pohjanmaalle, sekä kouluttamaan alan ammattilaisia, kuten opettajia ja kuraattoreita, toimintamallin käyttöönottoon. Työmme suurin merkitys on siinä, että pystymme näin todistetusti vahvistamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja ennaltaehkäisemään mielenterveyden haasteita.

Mieli Pohjanmaan Kriisikeskus Valo perustettiin Vaasaan vuonna 2015. Yhdistyksessä toimii Lapset, nuoret ja perheet -yksikön lisäksi aktiivinen kriisitukikeskus, joka tarjoaa apua elämän kriiseihin kriisivastaanoton, chatin, tukihenkilöiden ja kriisipuhelimen kautta. Pohjanmaan kriisikeskuksessa työskentelee neljä kriisityöntekijää, joille voi varata ajan soittamalla tai nettiajanvarauskalenterin kautta. Lähetteitä ei siis tarvita, vaan kyseessä on matalan kynnyksen keskusteluapua Pohjanmaalla. Lisäksi kriisipuhelimessa toimii noin 50 koulutettua vapaaehtoista.