TeeSen Ruokapalvelut järjestää ruokaraadille perinteisesti kaksi tapaamista vuoden aikana. Kevään tapaamisessa maistellaan yleensä ruokia ja tuotenäytteitä, ja syksyn tapaamisessa ruokalistasta keskustelua jatketaan. Ruokaraatiin tänä keväänä valitut 10 jäsentä edustavat vaasalaisten yläkoulujen, lukioiden sekä toisen asteen oppilaitosten oppilaita. Tapaamisissa kerätyt mielipiteet ja palautteet niin kouluruuasta kuin ruokailutilanteista ovat tärkeä osa TeeSen Ruokapalveluiden asiakaslähtöistä kehittämistä.
Kevään live-tapaamiseen Kampus Lykeionin ruokasalissa on tällä kertaa saapunut pääasiassa ensikertalaisia, uusia nuorisovaltuutettuja.
-Me halutaan olla mukana, että voidaan parantaa kouluruokaa, toteavat Sanni Lehtinen Onkilahden yhtenäiskoulusta ja Tea Grönlund Borgaregatans skolasta yhteen ääneen.
”Tuntuu hyvältä, että ruokaraadista ollaan kiinnostuneita ja uudet raatilaiset ovat näin aktiivisia.”
Ruokapalvelut keräsivät huhtikuussa tietoa koululaisten suosikkiruuista toteuttamalla lempiruokakyselyn. Kyselyn tulokset osoittivat muun muassa, että Vaasan koululaiset ja opiskelijat toivovat ruokalistoille enemmän kana- ja nuudeliruokia. Tästä syystä ruokaraatilaisilla maistatetaan tällä kertaa TeeSen Ruokapalveluiden kehittämää Tikka Masala -kastiketta sekä kana-kookos-nuudelikeittoa, joiden lisäämistä koulujen ruokalistoille voidaan harkita ruokaraadin palautteen perusteella.

Uudet hybridiruoat saavat raadin hyväksynnän
Koska ravitsemussuositukset ohjaavat lisäämään kasvisruoan määrää oppilasruokailussa, molemmat ruokalajit on suunniteltu ns. hybridiruokina, eli sisältäen sekä kanaa että kasviperäistä proteiinia. Lisäksi tarjolla on muutamia TeeSen toimittajien uutuustuotteita, kuten vegaaninen hampurilaispihvi ja uudenlainen kalapuikko sekä lisukkeena täysjyväriisiä ja jogurttikastiketta.
Ruoat tuoksuvat hyvältä ja myös maistuvat raatilaisille. Pitkän pöydän ääreltä kuuluu pian kommentteja siitä, miltä maistuu. Selvästi pisimmän korren vetävät Tikka Masala -kastike ja uuden tyyppinen kalapuikko.

-Mä toivon ainakin, että toi Tikka Masala tulee kouluun ruoaksi. Se oli tosi hyvää, kehuu Leino Karppi Merenkurkun koulusta.
-Ja ne kalapuikkovariantit, joita saatiin maistaa, oli tosi hyviä, kommentoi Sanni.
Myös toinen hybridiruoka, kana-kookos-nuudelikeitto saa hyväksyviä kommentteja. Juha kyselee oppilailta, oliko nuudeleita hankala syödä lusikalla.
Vegaaninen pihvi ei nouse kenenkään suosikiksi, mutta ei sitä myöskään täysin teilata.
-Ihan ok, mutta ehkä vähän tylsä yksinään. Sen kanssa voisi toimia jokin lisuke, perunamuusi ja joku kastike vaikka, pohtivat raatilaiset.
Ruokakuulumisia kouluista
Maistiaisten läpikäynnin jälkeen jokainen raatilainen kertoo kouluruokakuulumisia omasta koulustaan ja luettelee omia lempikouluruokiaan. Käy ilmi, että suurin osa raatilaisten suosikeista lukeutuu myös kouluruokakyselyn suosikkeihin, kuten kananugetit, pinaattiletut, butter chicken, pasta carbonara, broileri-parmesanleike ja uunimakkara.

Yksi nuorista kertoo alkaneensa syömään enemmän kasvisruokia ja mainitsee yhdeksi suosikikseen Hernistä kookos-tomaattikastikkeesta. Ruokapalvelut saa myös suoran palautteen, että broileri-parmesanleikkeen vastine kasvissyöjille ei oikein maistu. Palaute kirjataan ylös ja tuote luvataan korvata toisella.
Myös yleisempiä kommentteja riittää kouluateriasta ja sen osista: osa raatilaisista ei pidä täysjyväriisin mausta ja toivoo, että se vaihdettaisiin takaisin valkoiseen riisiin.
– Kouluruoassa pitää olla tietty määrä eri ravintoaineita, mutta valkoisesta riisistä on kaikki ravintoaineet poistettu. Sitä ei voida valitettavasti vaihtaa takaisin valikoimaan, selittävät ruokapalveluiden edustajat oppilaille.
”Kyllä me halutaan panostaa siihen, että jaksatte siellä koulussa.”
Borgaregatans skolasta kysellään mm. nugettejen kanssa aiemmin tarjoiltavan kastikkeen perään.
-Totta, nugettien keltainen kurkuma-appelsiinikastike vaihdettiin sweet & sour -tyyppiseksi kastikkeeksi, josta ei ole tykätty. Siksi olemme vastikään palauttaneet alkuperäisen kurkuma-appelsiinikastikkeen listoille, Ruokapalveluiden Piia Sihvonen kertoo hyvät uutiset.
Piia, Niina Autio-Petell ja Juha Kumpulainen vastailevat nuorten kommentteihin ja kysymyksiin parhaan kykynsä mukaan. Aiheet vaihtelevat välipala-automaattien tarjonnasta leipiin ja salaatteihin. Osa palautteista on sellaisia, joihin Ruokapalvelut ei voi vaikuttaa suoraan, vaan keskustelua on käytävä koulun yhteyshenkilön kanssa. Myös ruuan loppuminen kesken, varsinkin silloin, kun tarjolla on suosikkiruokia, nousi esiin kommentissa. Asia luvataan ottaa koulujen keittiöhenkilökunnan kanssa puheeksi.
-Kyllä me halutaan panostaa siihen, että jaksatte siellä koulussa. Kappalerajoja on muutettu, mutta niitä on tärkeä noudattaa, jotta kukaan ei jäisi ilman. On myös hyvä muistaa, että kouluruoan on tarkoitus täyttää vain kolmannes päivän ravintotarpeesta, Niina muistuttaa.
Tulee myös yksittäisiä palautteita, jotka vaativat tarkempaa tutkimista Ruokapalveluissa.
-Esimerkiksi salaatti on aina tuoretta, koska se toimitetaan kouluille päivittäin. Tiedän myös, etteivät ammattilaisemme myöskään laittaisi tarjolle huonolaatuista tai vaikkapa paleltunutta salaattia. Siksi pitää selvittää tarkemmin, mistä palaute salaatin tai kurkun vetisyydestä voi johtua Niina jatkaa.
Ruokaraadin mielipiteillä on painoarvoa
Vaasan Lyseon lukion toisen vuoden opiskelija Aaro Helo on mukana ruokaraadissa nyt kolmatta vuotta. Hän on kokenut, että ruokaraadin kautta pääsee näkyvimmin vaikuttamaan jokapäiväiseen, kaikkia nuoria koskevaan asiaan.
– Monesti nuorisovaltuutettuna toimiminen voi tarkoittaa, että pitää puheenvuoron jossain lautakunnassa, mutta sen tulokset näkyvät vasta paljon myöhemmin. Täällä (ruokaraadissa) meidän sanoilla on ehkä eniten painoarvoa, ja olen huomannut, että ne usein johtavat konkreettisiin tuloksiin.


Aaro esittää Ruokapalveluille myös nuorisovaltuustossa esiin nousseen toiveen, että kaikilla nuorisovaltuuston jäsenillä olisi halutessaan mahdollisuus osallistua ruokaraatiin.
Tuotantovastaava Piia lupaa, että Ruokapalvelut ottaa asian selvittelyyn ja palaa asiaan viimeistään syksyn ruokaraatitapaamisessa.
-Tuntuu hyvältä, että ruokaraadista ollaan kiinnostuneita ja uudet raatilaiset ovat näin aktiivisia.